Saturday, March 12, 2016

Perjalanan Diri Daif Ini.

Oh laman pena ini, ia kembali menjadi sarang untuk sang lebah kembali menjalinkan benang sarangnya. Kembali aku selak untuk menjenguk adakah isi gua laman ini masih boleh dicecah lantainya.
Nampaknya masih boleh.
    Selepas sekian lama mungkin ada yang bertanya kepada hilang pemilik pena ini. Penanya dibiar hingga hampr kering dakwatnya. Selepas tamat pengajian di KIAS, NILAM PURI, aku mengambil tindakan untuk terjun dan bergelumang dgn dunia keusahawanan. Penat. Itulah keadaan diriku selepas bergelumang. Berjerih payah membangunkan sebuah ternakan kambing agar mampu suatu masa nanti bergelar pemilik ladang di samping menguruskan perniagaan runcit amatlah memenatkan. Mengharapkan penghujung yg manis dan yakin dgn janji Allah SWT buat hambaNya, itulah motivasi buat diri yg daif ini. Kesan positifnya, deria-deria yang wujud di tubuh ini mula memahami keadaan sosial masyarakat dan lebih berfikiran terbuka. Maka percayalah aku bahawa ruang perniagaan ini membawa kamu kepada keadaan masyarakat. Maka, tidak peliklah bagaimana Imam Abu Hanifah pernah terlibat dgn demostrasi di zamannya dan mengapa Rasulullah SAW juga turut berniaga di usia mudanya.

Akhirnya, aku mengharapkan pilihan aku ini tepat dan secara tidak langsung dunia ini akan menjadi ruang dakwah jua. Aminn.. bertemu lagi di tulisan yang akan datang, tanpa dpt diputuskan masanya. Assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment