Wednesday, March 30, 2016

Orang Muda....

Pena malam ini ringkas sahaja, Hanya mencelah masa ketika bergelumang dengan kerja kursus pengajian ijazahku dan melepaskan 'ketidak puashatian' dalam jiwa ini. Orang muda, Inilah topik perbincangan ringkas malam ini. Sebelum dilanjutkan lakaran pena ini, suka diingatkan buah minda ini tidak mesti tepat. Kerana apa? kerana mereka yang paling sesuai berbicara soal orang muda adalah mereka yang sudah berjaya melepasi zaman muda mereka. Dan aku masih anak muda yang kadang kala tewas dan menang dalam meredah kehidupan.

Ekonomi. Aku sedar amat keadaannya amat mengecewakan. Dengan persaingan gila-gila para peruncit dan jumlah pembelian harian yang merosot bukti ekonomi ini ada sesuatu yang tidak kenal. Untuk orang muda, kesusahan ini janganlah diambil peluang sebagai alasan. Engkau seringkali mengatakan 'susah sekarang ini nak keroje', 'keroje sekarang penat je, berapa je dapatnya' dan beberapa ungkapan lain. Jujur aku katakan, kadang-kadang kata-katamu itu hanyalah tiket untuk membenarkan kamu terus berhayun di buaian, terus menjadi penghuni bus stop, terus dengan deruman motormu ke hulu dan ke hilir. Engkau sedar ekonomi tengah teruk, seharusnya kerjamu perlu lebih dari biasa. Bukannya rehatmu lebih dari kerja. Otakmu masih lincah, gerakkannya mencari solusi kehidupanmu. Bukan terus dibekukan dengan hisapan rokok yang masih dibelikan oleh bapamu. Aku sedar kata-kataku kasar, tapi ingin sekali aku goncang tubuhmu agar cepat hadir kesedarannya.

Siang malam engkau mendengar lagu-lagu bergenre rock, pop dan metal. Tapi hidupmu rapuh dan layu seperti genre irama malaysia yang ada lemah-gemalainya. Berbangga dengan semangat kental lagu-lagu rock, walhal untuk meredah hidup pun masih berdalih. Berbangga dengan lagu-lagu metal, tapi jiwamu remuk seperti plastik.

Bangunlah orang muda, terus bekerja memang tidak menjamin rezekimu, tapi tidak bekerja lebih terjamin tiada rezekimu. Ambillah semangat nenek moyang dahulu yang terus bercucuk tanam, walaupun seringkali tanaman diganggu haiwan perosak dan perosak.

1224am
Kampung Ulu Kenas

No comments:

Post a Comment